Celientje1 » Specials » Wijnen kopen
Celientje1: Informatie van A tot Z

Wijnen kopen uit Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland

Wijnen kopen uit Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland Al sedert de oudheid drinken mensen graag een glas wijn. Tegenwoordig is ook goede wijn redelijk betaalbaar en overal verkrijgbaar. In dit artikel kijken we naar de achtergrond van de productie van wijn en wat de verschillen zijn in de genoemde wijn producerende landen.

Veranderingen in de wijnbouw

Duizenden jaren geleden werd de wijnbouw verspreid vanuit Mesopotanië naar Griekenland, Italië en Frankrijk. Ook de Egyptenaren dronken wijn zo blijkt uit vondsten. De Romeinen hebben in Italië en Frankrijk een grote rol gespeeld bij de wijnbouw. In de Middeleeuwen raakte de wijnbouw wat in verval maar de monniken hebben steeds rondom hun kloosters wijngaarden aangelegd. In de nieuwe tijd ontstonden er grote steden en er kwamen exportmogelijkheden kwam de wijnbouw weer tot bloei. Men ontdekte opnieuw het genot van een glas wijn. Om tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag is er de laatste jaren veel veranderd in de wijnbouw. De oude wijnkelders zijn veranderd en de wijn wordt niet meer zo vaak opgeslagen in houten vaten en tanks maar men kiest voor stalen vaten. Ook kan men beter omgaan met de weersomstandigheden aangezien de technische kennis omtrent de aanplant en het produceren van wijn verbeterd is. Men kiest steeds meer voor de jonge wijnen waarbij het druivenras op de fles vermeld staat.

Welke soorten wijn

We kennen droge en zoete wijnen. Rode, witte en rosé wijnen. Ook is er mousserende wijn. Tenslotte kennen we ook de versterkte wijnen zoals port en sherry. Ieder land kent zijn eigen wijnen en het is goed om te kijken uit welke streek de wijn afkomstig is. Naast de landen Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland zijn er in Europa meer landen die wijn produceren zoals Griekenland, Hongarije, Bulgarije, Oostenrijk en Portugal. Echter de eerste vier landen hebben de grootste productie en worden in Nederland het meest verkocht.

Waar ga je op letten als je wijn proeft

  • Zuurgraad. Teveel zuur maakt een wijn scherp en geeft een bittere smaak.
  • Alcoholprecentage. Er dient een juist evenwicht te bestaan tussen alcohol, tannine en het fruitaroma.
  • Droog of zoet. Dit hangt af van de hoeveelheid natuurlijke suikers.
  • Tannine, is afkomstig uit de pitten en de stelen van de druiven en geeft de droge smaak in de mond bij een slok rode wijn.

Wat bepaalt het verschil

De plek waar de druiven groeien en wel de combinatie van bodem en klimaat is het belangrijkste aspect van de druiventeelt. Dit maakt ook dat een Spaanse wijn weer geheel anders van smaak is dan bijv. een Duitse wijn. Over het algemeen kan worden gezegd dat koele streken de beste wijnen produceren, terwijl de warme gebieden wel hoge rendementen maar van iets mindere kwaliteit wijn leveren. De koele hellingen die gelegen zijn op een zuidhelling bieden vaak de beste wijnen. Ook is voldoende regen belangrijk bij de groei van de druiven. In warme streken is men meer afhankelijk van bevloeiïng. We onderscheiden diverse bodemsoorten zoals:

  • kalk: denk aan de Chardonnay kalk voert het afvoerwater goed af maar vraagt om sterke druivenranken.
  • graniet:: levert volle, rode wijnen omdat het gesteente werkt als een reflector en de hitte afgeeft aan de druiven.
  • kiezel: de rivieroevers met kiezel. Hier moeten de wortels diep de grond in . Denk aan de cabernet sauvignon.
  • leisteen: is mineraalhoudend . De oevers van de moezel zijn leisteenhoudend en hier komen dan ook de goede moezelwijnen vandaan.
Voor de combinatie van bodem, ligging en klimaat gebruiken de Fransen het woord terroir.

Hoe verloopt het proces van druif naar wijn

Zodra de herfst in de lucht zit kan men beginnen met het plukken van de druiven. De druiven worden machinaal of met de hand geplukt en vervoerd naar de wijnmakerij. In de kelder is alle apparatuur schoon gemaakt en de druiven worden gekneusd en ontsteeld. Daarna worden de druiven geperst waarbij het sap in de roestvrij stalen tank vloeit en de schillen achter blijven. Dit noemen we most . Dan begint de gisting waarbij most omgezet wordt in jonge wijn. Na de eerste gisting wordt de wijn overgeheveld naar een ander vat zodat de droesem en schillen kunnen achterblijven. Bij de tweede gisting wordt het aanwezige appelzuur omgezet in melkzuur. Bij rode wijn worden de schillen in de vaten meegenomen, terwijl bij witte wijn de schillen direct verwijderd worden. Witte wijn kent slechts één gisting. Bij rosé wijnen wordt hetzelfde proces gehanteerd als bij witte wijnen echter het sap voor de gisting komt maar korte tijd in contact met de schillen. Wijn die in eikenhouten vaten is gerijpt is vaak duurder.
Wijnen kopen uit Italië biedt goede kwaliteit

Wijnen kopen uit Italië biedt goede kwaliteit

Italië werd door de Grieken al genoemd als het land van de wijn. Dit is nog steeds het geval. Er zijn talloze wijngaarden van noord tot zuid. Wat denken we van een heerlijke chianti 's avonds op het t…
Wijnen kopen uit Spanje kan ook in Nederland

Wijnen kopen uit Spanje kan ook in Nederland

Spaanse wijnen worden veel gedronken en niet alleen in Spanje maar ook in Nederland. Spanje levert wijnen van goede kwaliteit en voor betaalbare prijzen. Uit welke streken zijn deze wijnen afkomstig e…
Gepubliceerd door Celientje1 op 20-07-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • De nieuwe wijngids
  • Gall&Gall
Schrijf mee!