Celientje1 » Specials » Apotheken en drogisterijen

Apotheken en drogisterijen, wat is het verschil?

Apotheken en drogisterijen, wat is het verschil? In Nederland kennen we verschillende apotheken en drogisterijen die al of niet tot een keten behoren. Er zijn ook zelfstandige ondernemers. Een ding hebben ze allen gemeen. Ze verstrekken medicijnen, zelfzorg producten en nog vele andere zaken.

Wie verstrekken medicijnen op recept

 • Alle ziekenhuizen hebben eigen apotheken waar de medicijndistributie plaatsvindt.
 • Huisartsen die een apotheek aan huis hebben
 • On- line apotheken zoals de thuisapotheek
 • Kringapotheken
 • Mediq apotheken
 • zelfstandige apotheken

Huisartsen die apotheek aan huis hebben

Het aantal huisartsen wat apotheek aan huis heeft is drastisch verminderd. Vroeger was het heel gewoon dat je bij de huisarts meteen je medicijnen mee kreeg maar nu gebeurt dat alleen nog op het platteland waar geen apotheek in de nabijheid is.

Het beroep van apotheker

Apotheker is een beroep waar men lang voor moet studeren. Immers de kennis van medicijnen moest groot zijn en steeds aangepast aan de groeiende stroom van nieuwe medicijnen. De studie farmacie duurt dan ook 6 jaar. Eerst volgt men 3 jaar de bachelor opleiding en vervolgens nog 3 jaar de masteropleiding. De studie wordt gegeven in Utrecht en Groningen. Bij de apotheker zijn meestal meerdere apothekers assistenten in dienst die ook behulpzaam zijn aan de balie. Uit onderzoek is gebleken dat tenminste 30% van de klanten hun medicijnen niet op het juiste tijdstip of in de juiste mate gebruikt. Daarom is de voorlichtende taak van de apotheker buitengewoon groot.

Veranderingen in de apotheek

De laatste jaren is het voor de apotheker steeds moeilijker geworden om het hoofd boven water te houden. De zorgverzekeraar heeft danig ingegrepen in de prijzen van de te vergoeden medicijnen. De apotheker moet zijn bedrijf gaan managen op een geheel andere wijze als vroeger en dit vraagt aanpassing. Daarom hebben veel apothekers hun assortiment uitgebreid.
baby verzorgingsproducten zijn in ruime mate bij de apotheek verkrijgbaar. Vitaminenpreparaten zijn er in alle soorten en maten. Huidverzorging neemt een grote plaats in alsmede de artikelen voor een verbandtrommel. Dit assortiment vertoont een overlapping met de drogisterijen en zelfs in sommige gevallen met de supermarkt.

Waar vindt de overlapping plaats

 • Vrije medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn
 • zelfzorg producten die toch enige voorlichting behoeven
 • vitaminenpreparaten
 • verbandmiddelen
 • schoonheidsproducten

Het beroep van drogist

Een drogist volgt een geheel andere opleiding als een apotheker. De drogist mag niet receptgeneesmiddelen leveren. De opleiding is een M.B.O. opleiding niveau 4. Als een apothekers assistent een opleiding tot drogist wil volgen dan krijgt hij of zij vrijstelling voor bepaalde modules. Er kan een schriftelijke opleiding gevolgd worden o.a. bij het L.O.I. of het N.T.I.

Veranderingen in de drogisterijen

De drogisterijen worden steeds meer in staat gesteld om medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn in hun assortiment op te nemen. Zij zijn wel verplicht te vragen of de klant bekend is met het te kopen artikel. Daarnaast hebben de traditionele drogisterijen zoals DA. in meerdere of mindere mate een verandering ondergaan door de komst van de grote winkelketens zoals Kruidvat en Trekpleister. Voor de klant maakt deze ontwikkeling het wel gemakkelijk om datgene te kopen wat men nodig heeft. Er is immers altijd wel een drogist of apotheek in de nabijheid en zelfs het internet kan uitkomst bieden.

Het grote verschil tussen apotheker en drogist is toch het feit dat de apotheker met zijn langdurige opleiding goed in staat geacht mag worden om voorlichting te geven over het scala van producten in de gezondheidszorg.