Celientje1 » Specials » Vakantie in grensgebied

Vakantie in Duitsland is altijd bijzonder

Vakantie in Duitsland is altijd bijzonder Soms wil men gewoon even een paar dagen weg maar niet te ver. Fietsen gaan vaak mee en men wil lekker ontspannen en genieten van de natuur. Dan is een vakantie in het grensgebied in Duitsland een uitstekende gelegenheid om dit mooie gebied te leren kennen.

Hoe ver liggen de vakantieplaatsen vanaf de grens

Als men bij Oldenzaal - de Lutte via de A1 de grens overgaat dan ligt het Grafschaft Bentheim op ongeveer tien kilometer afstand met als middelpunt het stadje Bad Bentheim. Bij Enschede kan men de grens over gaan en dan komt men ook binnen tien kilometer in Gronau. Even doorrijden en men is in Ahaus.Vanaf Bad Bentheim is het zestien kilometer rijden naar Rheine.

Wat is er leuk en bijzonder aan deze plaatsen

Zowel Bad Bentheim als Ahaus hebben schitterende burchten die gelegen zijn in het centrum van de stad. Hier kan men de historie van de Middeleeuwen proeven door een bezoek te brengen aan het slot. Maar ook verder in het landschap liggen nog landhuizen en kastelen van vroegere adel en kerkvorsten. Gronau is een stad die bekend is uit de textielindustrie en als zodanig valt hier ook terug te kijken op het verleden. Tevens is Gronau een stad waar veel muziekfeesten worden gehouden. Wil men wat uitgebreid winkelen dan is een bezoek aan de stad Rheine aan te bevelen. Vlak over de grens bij Denekamp ligt Nordhorn waar veel Nederlanders graag winkelen. Deze stad heeft mooie terrassen aan de Vechte. Tevens is hier een dierentuin. Iedere stad viert uitbundig en veelvuldig feest zoals bijv. de Schuttersfeesten . Alle drie de steden hebben schitterende parken waar regelmatig concerten gegeven worden.

Hotels, pensions en vakantiehuizen

Alle grensplaatsen hebben veel mogelijkheden waarbij men zich kan laten verwennen in hotels in diverse prijsklassen. Ook zijn er pensions die preisgünstig zijn en waar men een leuk contact met de bevolking heeft. Men is graag bereid om informatie te verstrekken. In Bad Bentheim is een resort van de Roompot waar men een huisje of villa kan huren en waar uitgebreide voorzieningen zijn. Breng een bezoek aan de plaatselijke V.V.V. en U ontvangt een schat aan informatie.

Fietsen in het Münsterland

Als men op de fiets door het landschap gaat dan kan men op diverse plaatsen de grens overschrijden tussen Nederland en Duitsland. Prachtige natuurgebieden en veel bezienswaardigheden zult u tegen komen op Uw weg. Er zijn diverse themaroutes zoals de Dinkelstein-kunstroute of het Plattdütsken Patt. In de zomer rijdt de fietsenbus langs diverse plaatsen met aanhanger zodat men altijd weer terug kan keren. Ook is er een labyrinth van maïsplanten waar men doorheen kan fietsen met aan het einde een prachtig uitzicht. Men fietst langs oude kerken, kasteelpoorten en kloosters. Wil men een wat langere vakantie dan is het mogelijk om de 100 kastelen route te fietsen die 960 km. lang is. Door de ADFC is deze fietsroute gekwalificeerd als viersterren- kwaliteitsfietsroute.

Wandelen in het grensgebied

Overal in het gehele grensgebied tussen Nederland en Duitsland zijn wandelroutes uitgezet. Ook voor Nordic wandelen zijn er veel wandelpaden. Er zijn bossen, parken, uitgestrekte veenwouden en rivieroevers waar men langs kan wandelen. Omdat het gebied niet zo dichtbevolkt is zal men veel vogels kunnen zien. 's Morgens vroeg of in de schemering ziet men vaak een hertje angstig weg lopen.

Vakantie met kinderen in dit gebied

Voor een gezinsvakantie is dit gebied uniek te noemen. Ieder plaatsje heeft voldoende speelruimte voor kinderen. In het Open luchttheater in Bad Bentheim worden regelmatig uitvoeringen gegeven voor kinderen. Rondleidingen door de diverse plaatsen vinden soms plaats in de avond-uren onder leiding van een gids die dan in Middeleeuwse kleding is gestoken. Er zijn diverse aardige dierentuinen, zoals in Nordhorn en in Rheine. Bad Bentheim heeft in de zomermaanden diverse ridderfeesten maar ook een tovenaars week-end waarbij goochelaars op straat hun kunsten laten zien en waar de kinderen bij betrokken worden. Zwembaden zijn in iedere plaats te vinden. In Ibbenbüren kan men een sprookjespark, speeltuin en rodelbaan vinden.

Uit eten in deze regio

Als men denkt aan het Duitse platteland dan zien we de bratwurst und bier voor ons maar de keuken van het Munsterland heeft haar eigen geheimen. De dag start met een uitgebreid en stevig ontbijt en waar men ook verblijft verse Duitse broodjes zijn ook op zondag overal verkrijgbaar. Men spreekt hier van een gutbürgerliche kuche deze is voedzaam en met zorg toebereid. Ieder dorp heeft zijn eigen specialiteiten. Veel restaurants hebben in de namiddag aanbiedingen van Kaffee mit kuchen waar men lekker van kan genieten. Het abendbrot hoeft dan niet uitgebreid meer te zijn maar is het meestal wel. Vanzelfsprekend is ook hier de tijd niet stil blijven staan en men vindt er dan ook allerlei internationale restaurants zoals Italiaans, Grieks, Mexicaans, Thais, Chinees etc. Erg populair bij de Duitsers is ook de brunch op zondag die in veel restaurants wordt geserveerd. Meestal is het wel noodzakelijk hiervoor vooraf te reserveren.
Bad Bentheim, vakantie op korte afstand over de grens

Bad Bentheim, vakantie op korte afstand over de grens

Bad Bentheim is een klein stadje, schilderachtig gelegen op een afstand van 10 kilometer van de Nederlandse grens. Het bezit o.a. een mooie Burcht en veel fiets- en wandelroutes. Gedurende het hele ja…
De stad Rheine; over de Nederlandse grens met mooie omgeving

De stad Rheine; over de Nederlandse grens met mooie omgeving

Rheine is een stad, niet ver over de Nederlandse grens aan de A1 richting Osnabrück. De stad is gelegen aan de rivier de Eems en heeft een interessante historie en een prachtig natuurgebied. Loop eens…
Gronau, stad over de grens bij Enschede met mooie natuur

Gronau, stad over de grens bij Enschede met mooie natuur

Gronau is een aardige Duitse stad, gelegen vlak over de Nederlandse grens en deze stad is zeer geschikt voor een dagje uit. Heel gemakkelijk te bereiken via Enschede of Bad Bentheim. De stad is niet g…
Nordhorn is een stad om te winkelen, met cultuur en natuur

Nordhorn is een stad om te winkelen, met cultuur en natuur

Nordhorn is gelegen direct aan de grens van Nederland met Duitsland. Gaat men bij Denekamp de grens over naar Duitsland dan is Nordhorn de eerste plaats die men tegen komt. Het is een gezellige stad w…
Vakantie in Ahaus op een paar kilometer over de Duitse grens

Vakantie in Ahaus op een paar kilometer over de Duitse grens

Wanneer je bij Enschede de grens over gaat naar Duitsland dan liggen er verschillende leuke kleine steden zoals Ahaus. Er is in de omgeving zoveel te zien en te beleven dat een korte vakantie of een l…
Gepubliceerd door Celientje1 op 01-09-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Actief over de grens van Verkehrsverein.