Import en export in de probleemlanden van de EU
De jaren 2010 en 2011 zullen de geschiedenis in gaan als de jaren van de economische crisis in een aantal landen van de Europese Unie. We denken aan Griekenland, Portugal, Ierland en in toenemende mate ook aan Spanje en Italië. Hoe is het gesteld met de import en export van deze landen en wat kunnen zij doen en welke mogelijkheden staan ter beschikking
Import en export zijn belangrijk
Er kan worden vastgesteld dat in alle vijf de probleemlanden de import en export erg belangrijk zijn en stagneert op het moment dat er onvoldoende middelen zijn om investeringsgoederen te betalen. Hierdoor daalt de import, men kan minder produceren en dus ook weer minder exporteren. Echter ieder probleemland heeft daarnaast nog haar eigen problemen. Denk bijv. aan Spanje die een groot probleem heeft door het inzakken van de vastgoedmarkt. Of Ierland die met veel moeite haar banken heeft gered en daardoor in de crisis is gekomen.
De rol van de banken
In oktober 2011 hebben centrale banken een nieuw recordbedrag bij de ECB geparkeerd van 255 miljard euro. Dit maakt duidelijk dat de banken het geld liever stallen bij de ECB dan dat ze het uitlenen aan elkaar. Het IMF stelde vast in oktober 2011 dat de Europese banken een kapitaaltekort hebben van 200 miljard om de crisis te kunnen oplossen. Daarom zal er mogelijk hulp van buiten de EU geboden moeten worden. China heeft aangeboden te willen helpen. Zij willen Europese staatsobligaties kopen en willen een groter belang in staatseigendommen. In ruil daarvoor wil China dat er besparingen gaan plaatsvinden binnen Europa zodat de crisis kan worden opgelost.
Wie zal uitkomst gaan bieden
Door Premier Rutte werd het voorstel gedaan om te komen tot een
Eurocommissaris die belast zou moeten worden met het toezicht op de begrotingen van de Euro landen. Minister Verhagen pleit voor een dwingende aanpak van de economische problemen in de EU. De Europese Commissie moet de bevoegdheid krijgen om lidstaten te dwingen om hun economische problemen aan te pakken zo wordt gesteld. Er wordt hierbij gesproken over sancties en boetes. Echter het belangrijkste zal zijn dat de Europese banken weer stevig worden.De vraag is of dit binnen Europa kan worden opgelost of dat hulp van buiten Europa noodzakelijk zal worden. Het zal interessant zijn om te bezien welke oplossingen gekozen gaan worden voor het einde van het jaar. Immers de tijd dringt.