Celientje1 » Specials » Ouderen

Ouderen hebben mogelijk problemen maar ook levenservaring

Ouderen hebben mogelijk problemen maar ook levenservaring Wetenschappelijk is vastgesteld dat we langer zullen blijven leven. Dit betekent dat er meer oudere ouderen zullen zijn in de toekomst want Nederland vergrijst. Sedert echter in Nederland de crisis heeft toegeslagen lijkt het erop of de ouderen een probleem vormen in onze samenleving. Ouderdom kent vele aspecten. Zo hebben ouderen ook levenservaring en mildheid ontwikkeld en kunnen heel lang een functie vervullen in onze maatschappij mits zij daarvoor een kans krijgen.

We leven langer

Vastgesteld is dat we in Nederland steeds ouder worden. De laatste honderd jaar hebben we één derde van onze leeftijd extra gekregen. Dit is een belangrijke constatering. Het is een geschenk om langer te mogen leven als dit in gunstige omstandigheden en goede gezondheid kan gebeuren. Daarbij willen ouderen wel zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en zij zullen proberen daarvoor de nodige voorzieningen te treffen. Verzorgingshuizen worden gesloten en dat is niet alleen uit kostenoogpunt maar ook omdat ouderen zelf de touwtjes in handen willen houden. Ouderen van nu die al vroeg met pensioen gingen hebben hun leven een nieuwe wending gegeven. Zij gingen alsnog studeren, vertrokken naar het buitenland of verdiepten zich grondig in nieuwe vakgebieden en een mooie hobby. Veel ouderen maken zich nuttig met vrijwilligerswerk en het oppassen op de kleinkinderen.

Oudere ouderen

Als ouderen ziek worden of ouderdomsklachten krijgen dan kunnen problemen ontstaan. Immers ouderen revalideren moeilijker en dat kost geld. De opmerking van Minister Dijsselbloem dat ouderen hun geld moeten gaan uitgeven en het bijv. aan de kinderen moeten geven is volstrekt ongepast. Natuurlijk zullen ouders en kinderen elkaar helpen indien noodzakelijk maar de meeste ouderen zullen juist wat geld achter de hand willen houden om noodzakelijke zorg en hulpmiddelen te kopen indien de noodzaak daar is. Heeft men alleen de beschikking over AOW dan heeft men zeker niet veel te besteden.

Zelfredzaamheid

De meeste ouderen kunnen via internet zelf hun aankopen doen en hun zaken regelen. Boodschappen bestellen is geen probleem. De supermarkten verkopen veel kant en klare producten zodat maaltijdvoorzieningen zoals we die vroeger kenden grotendeels achterwege kunnen blijven. Is er echter hulp nodig bij de persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden, steunkousen aantrekken etc. dan zal deze hulp beschikbaar moeten blijven. Het voorstel van de gemeente Deventer om voor deze taken werklozen in te zetten mag beslist geen doorgang vinden. Hieruit spreekt minachting voor de ouderen.

Levenservaring, mildheid en inzicht

Men zegt vaak dat de wijsheid komt met de jaren en dit is dan ook een gegeven. Niemand zal oud worden zonder positieve en negatieve levenservaringen die we allemaal met vallen en opstaan hebben bereikt. Ook hebben we dan al vaak kennis gemaakt met het verlies van dierbaren en rouwverwerking. Sommige ouderen kunnen in een depressie geraken na het verlies van dierbaren of de partner. We zien echter in Nederland een tendens ontstaan waarbij de ouderen buitenspel gezet worden. Ouderen zijn niet zo snel als de jongeren. De media en de politiek tonen steeds weer aan hoeveel geld de ouderen kosten. Ouderen of bejaarden worden beschouwd als de rijke mensen die de economie moeten gaan aansturen. Respect voor de ouderen en gebruik maken van de levenservaring van ouderen zijn aspecten die onderbelicht blijven.
Ouderen vallen snel en revalideren moeizaam

Ouderen vallen snel en revalideren moeizaam

Met de vergrijzing neemt het aantal gevallen van ouderen die vallen toe. Het probleem is vooral dat ouderen een grotere kans lopen op complicaties. Ouderen zijn kwetsbaar en als men niet meer vrij kan…
Depressie bij ouderen vraagt om een zorgvuldige behandeling

Depressie bij ouderen vraagt om een zorgvuldige behandeling

Een depressie is een psychiatrische ziekte. Vooral bij ouderen wordt deze ziekte vaak niet of te laat herkend. De omgeving kan het zien het als een beetje somberheid wat wel voorbij zal gaan. Vroeger…
Met pensioen: hoe verder met zingeving in je leven?

Met pensioen: hoe verder met zingeving in je leven?

Opeens is het dan zover dat je met pensioen gaat. De meeste mensen verheugen zich al geruime tijd op dit moment. Men neemt afscheid van collega's en dan sta je op een belangrijk keerpunt in je leven.…
Oudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Oudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen

In tegenstelling tot soms wordt gedacht willen oudere mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In de huidige omstandigheden is er erg veel mogelijk om dit tot een succes te maken, maar soms…
Gepubliceerd door Celientje1 op 17-07-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.